VENTILATIE

Energie en gezondheid

GVtech plaatst uw ventilatiesysteem voor uw woning. Zuinig energieverbruik en de juiste ventilatie zorgen voor een ideaal en aangenaam leefklimaat in huis.

Vierentwintig uur per dag ventileren zorgt ervoor dat er een continue afvoer van vuile lucht en aanvoer van verse buitenlucht. De woning “ademt” dan als het ware, wat erg voordelig is voor onze gezondheid. Een goed ventilatie is ook een sterk wapen tegen vochtproblemen in huis.

Lees meer over airco (Klik hier)

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Er bestaat zowel natuurlijke als mechanische ventilatie. U kan kiezen voor een van de twee soorten of voor een combinatie van de twee.

  • Natuurlijke ventilatie houdt in dat de lucht ververst wordt door natuurlijke “trek”. De ventilatie gebeurt via ventilatieroosters of via ramen met een ingebouwde ventilatiestand.
  • Een mechanische ventilatie voert de vervuilde lucht af via een ventilator die continue werk

Instortleidingen in beton

Hier ziet u tal van mijn realisaties. Scroll voor meer.

Leidingen in isolatielaag

Hier ziet u enkele van mijn realisaties omtrent ventilatie, met name leidingen verwerkt in de isolatielaag.

Airco

Een airco installeren: waarom precies?

Een constante temperatuur is erg belangrijk voor de sfeer en het comfort in een woning. Te warm of te koud zijn geen aangename leefomstandigheden.

U overweegt dus om een airconditioning te kopen? Wij bij GVtech  weten dat dit niet altijd een makkelijke klus is. Wij bekijken dan ook de situatie van elke  klant afzonderlijk en geven advies op maat over het aangewezen systeem. Wij verliezen daarbij zeker ook het esthetische aspect en de technische mogelijkheden van uw ruimte niet uit het oog.

Hoe werkt een airconditioning?

Als u vandaag besluit om airco te kopen, kiest u eigenlijk voor lucht/lucht warmtepomp. Dit moderne airconditioningssysteem kan koelen en warmen. Traditionele airco die enkel koelt plaatst u hier beter niet, aangezien de technologie van de nieuwe warmtepompen beter en zuiniger is.

De lucht/luchtwarmtepompen gebruiken beperkte elektrische energie om de warmte te verplaatsen. Via de buitengroep wordt warmte of koude aan de buitenlucht onttrokken. Die wordt met behulp van het koelmiddel naar de binnengroepen overgebracht zodat uw woning de gewenste temperatuur krijgt. Hierdoor is er geen overgang nodig naar een ander medium zoals water. Het rendementsverlies is bij deze airconditioning dus beperkt.

Types ventilatiesystemen (A-D)

Natuurlijke ventilatie: ventilatiesysteem A

Om te beginnen kunt u kiezen voor natuurlijke ventilatie met ventilatiesysteem A. Bij dit ventilatiesysteem gebeuren zowel de luchtaanvoer als de luchtafvoer natuurlijk. Zo gebeurt de toevoer van verse lucht via ventilatieroosters, die bijvoorbeeld geplaatst worden in de ramen van uw woning. De vervuilde lucht wordt via een verticaal kanaal afgevoerd. Een nadeel van ventilatiesysteem A is dat u afhankelijk bent van het weer. Zo werkt dit type bijvoorbeeld moeizaam bij mistig weer en overdreven bij winderig weer, door koude tocht.

Combinatie natuurlijke en mechanische ventilatie: ventilatiesysteem B en C

Ventilatiesystemen B en C combineren natuurlijke ventilatie met een mechanisch ventilatiesysteem. Zo gebeurt bij ventilatiesysteem B de aanvoer van verse lucht mechanisch via een ventilator en wordt de vervuilde lucht op natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters. Ventilatiesysteem C gebruikt het tegenovergestelde principe. De verse lucht wordt op natuurlijke wijze door ventilatieroosters aangevoerd, terwijl een ventilator de vervuilde lucht mechanisch afvoert. Toch zijn deze systemen niet ideaal. Zo kan ook bij ventilatiesysteem B en C de aangevoerde lucht in koudere periodes een tochtgevoel veroorzaken en verbruiken beide systemen veel energie door de ventilatoren en het opwarmen van de koude lucht.

Het ventilatierooster dat voortdurend openstaat bij ventilatiesysteem C is ook de ideale toegangspoort voor stof, spinnen en andere insecten. Daardoor vergt dit systeem redelijk wat onderhoud om de roosters schoon te houden. Bovendien kunnen buitengeluiden via de ventilatieroosters makkelijk uw woning binnendringen. Om al deze redenen opteert u best voor een ventilatiesysteem D+ met warmterecuperatie.

Mechanisch ventilatiesysteem: ventilatiesysteem D

Bij ventilatiesysteem type D gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht volledig op mechanische wijze. Ventilatiesysteem D zorgt voor toevoer van verse lucht via regelbare toevoermonden en voert de vervuilde lucht af via een ventilator. Een voordeel is dat de toegevoerde lucht permanent gefilterd kan worden. Ventilatiesysteem D vraagt als onderhoud slechts het reinigen van de filters, maar dat weegt niet op tegen de verschillende voordelen van het systeem. Bovendien kunt u ook kiezen voor balansventilatie met ventilatiesysteem D+, dat u voorziet van ventilatie met warmteterugwinning. Bij de balansventilatie met warmterecuperatie zorgt een warmtewisselaar ervoor dat de warmte uit de verbruikte lucht wordt gehaald en opnieuw wordt afgegeven aan de verse lucht.

Nog extra vragen? Contacteer mij gerust. (Klik hier)